Cătălina 4 Mai, 2021 • Timp de citire: 9

Playstation și XBOX în 4K – ce trebuie să știi?

Playstation și XBOX în 4K – ce trebuie să știi? Rezoluția 4K devine standardul pentru console.

Televizoarele 4K devin din ce în ce mai populare și vor înlocui încet panourile omniprezente Full HD. Rezoluția 4K oferă de patru ori mai multe detalii ale imaginii. Cu toate acestea, utilizarea întregului său potențial este aproape dincolo de atingerea consolei moderne.

 

Aceasta este, desigur, o generalizare, mai ales în legătură cu a opta generație de console. Vorbim despre PlayStation 4 și Xbox One. Situația se schimbă dacă decidem să investim ceva mai mulți bani în versiunile mai puternice ale ambelor mașini – PlayStation 4 Pro și Xbox One X.

A opta generație în 4K – PlayStation 4 și Xbox One

Când PlayStation 4 și Xbox One au fost lansate în 2013, nici măcar rezoluția 4K (sau Ultra HD) nu a fost luată în considerare.

Chiar și televizoarele care oferă această calitate a imaginii au avut un preț foarte ridicat. Rezoluția Full HD a fost punctul culminant al realizărilor ambelor dispozitive. Deși încă afișa doar 30 de cadre pe secundă în loc de 60 de cadre netede.

Xbox One a fost și mai rău în această privință. Acest lucru se datorează faptului că titlurile multiplatformă de pe o mașină Microsoft au caracterizat adesea imaginea dată doar la 900p sau în rezoluție dinamică. Situația nu s-a îmbunătățit odată cu debutul Xbox One S, care a oferit posibilitatea de a reda filme în 4K. Chiar și așa, jocurile au rămas aceleași pe Xbox One normal.

Probabil că Sony și Microsoft nu au evaluat în mod adecvat progresul tehnologic care a avut loc la scurt timp după debutul echipamentelor lor. Am observat o mică revoluție care a avut loc din cauza televizoarelor 4K ieftine. Ultra HD a început să devină din ce în ce mai popular datorită beneficiilor reale ale acestuia, cum ar fi, de exemplu, calitatea înaltă a imaginii în serviciile de streaming.

PlayStation 4 Pro și Xbox One X

În 2016 și 2017, au apărut pe piață versiuni îmbunătățite ale ambelor console.

PlayStation 4 Pro și, respectiv, Xbox One X.

Anunțate oficial ca mașini capabile să gestioneze rezoluția 4K, cu siguranță au devenit o propunere tentantă pentru persoanele care doreau să-și folosească televizorul 4K. Sau pur și simplu cumpărați-l, cu accent pe divertisment de înaltă calitate. Dar a fost deja acea mică revoluție?

Da și nu. Deși ambele dispozitive au fost echipate cu componente mult mai puternice, rezoluția 4K este obținută pe ele cu câteva trucuri pentru a scala imaginea pentru o calitate mai bună.

Sony, cu PS4 Pro, a ales să înlocuiască puterea de calcul cu soluții inteligente. În acest fel, a permis scalarea imaginii la o rezoluție mai mare, de exemplu, așa-numita redare a șahului.

În această tehnologie, hardware-ul redă doar jumătate din scenă. Apoi interpolarea pixelilor este utilizată pentru a completa spațiile libere. De fapt, această metodă îmbunătățește detaliile imaginii și, prin urmare, este dificil să o distingem de rezoluția nativă 4K.

Odată cu debutul Xbox One X, rolurile s-au schimbat. De la începutul celei de-a opta generații, Microsoft a ignorat jucătorii hardcore. Divizia XBOX și-a pregătit consola pentru cei mai obișnuiți utilizatori. Jocurile au fost tratate ca o completare a centrului de divertisment multimedia de acasă.

Dar Xbox One X a schimbat regulile jocului și a devenit cea mai puternică consolă de pe piață.

Șase teraflopuri de putere de procesare au permis mult mai mult decât concurența. Deși multe producții sunt încă scalate la 4K, există unele titluri care rulează la rezoluție 4K nativă. Jocuri precum Red Dead Redemption II sau Horizon Zero Dawn (PS4 Exclusive) arată grozav pe cele mai recente versiuni de console și merită încercate.

A noua generație – PlayStation 5 și Xbox Series X

Noile console de nouă generație au fost lansate în noiembrie 2020. Acestea sunt consolele Xbox Series X și Playstation 5.

Ambele dispozitive vor rula cu ușurință jocuri la rezoluție nativă 4K, care va deveni noul standard. Producătorii de console murmură, de asemenea, despre 8K, dar această funcționalitate cu siguranță nu se va aplica pentru titlurile lungi deocamdată.

Rezumat

Rezoluția 4K este pe cale să devină standardul care va fi redat pe console.

Dacă aveți un televizor 4K acasă, merită să optați pentru console de nouă generație.

Rămâne să ne exprimăm regretul că Nintendo nu a intrat în cursa pentru o rezoluție mai mare. Cu toate acestea, știm că încearcă să umple o altă nișă. Chiar și așa, are succes, Nintendo Switch cucerind încă o bună parte din piață.

Pe mai târziu! 🙂

Articole similare

Produse Fortnite! Acum și pe piața din România Cauți produse Fortnite? Zipy.ro vine în ajutorul tău!Despre Jocuri videoÎn fiecare săptămână apar mii de jocuri video. Interesante cu idei fascinante,...
Ghidul pentru un bagaj de vacanta perfect 2021 Vara aceasta este o vară specială de aceea am preparat pentru tine ghidul pentru un bagaj de vacanta perfect. Lumea încă nu sa liniștit și totul pare ...
Dragobete: Istorie, tradiții și superstiții Cu siguranță cu toții am auzit de Ziua intradostitilor, sărbătoarea iubirii care a pornit din America, dar acum se bucură de popularitate peste tot în...
Manichiura cu ojă semipermanentă sau unghii cu gel... În anul 2020 am plâns luni întregi deoarece nu ne-am putut aranja manichiura la salon. Cu siguranță toată lumea a simțit lipsa saloanelor. În această ...